Status för lagningen av stoppet i södra sopsugen

Under de senaste arton månaderna har samfällighetsföreningen Riberstad drabbats av flera omfattande stopp i sopsugarna i södra Bo01-området. Den södra sopsugen står stilla sedan i somras, vilket innebär att boende i södra delen av södra Bo01-området för närvarande använder sopkärl.

Anledningen till stoppet i den södra sopsugen är två på varandra följande haverier.

Haveri nummer ett: En knutpunkt där sopsugsrör möts under gatan nära Salongsgatan 15 drabbades av läckage. Den öppna dagvattenrännan i närheten lutar väldigt lite, vilket leder till att det ofta står vatten i rännan. Dagvattnet har sipprat ner i marken och fyllt sopsugsrören med vatten, eftersom det har funnits sprickor i knutpunkten eller sopsugsrören. Detta läckage har åtgärdats.

Haveri nummer två: Dockningspunkten vid hamnkontoret vattenfylldes. Vatten från hamnbassängen rinner in i sprickor i sopsugsrören, vilket gör att sopsugsbilarna suger vatten i stället för sopor.

För att komma tillrätta med det senaste haveriet krävs en omfattande lagning. Riberstads styrelse har i dagarna fått in en offert för lagningen. En lagning relaterad till haveri nummer två kan dock komma att dröja, eftersom det rör sig om mycket pengar och det är många parter inblandade i diskussionerna: Malmö Stad, Samfällighetsföreningen Riberstad, Envac och försäkringsbolaget som sopsugen är försäkrad hos.

Uppdatering 2013-11-23: Samfällighetens styrelse jobbar för att lösa sopsugsproblemen på ett för medlemmarna så fördelaktigt sätt som möjligt. Diskussion med kommunen och Envac pågår.

Uppdatering 2014-03-02: Kommunen har enligt Envac beställt grävning för reparation av dockan nära hamnkontoret. Preliminär tidplan:

  • Arbetet påbörjas vecka 9 med uppgrävning runt dockan och rörledningen.
  • Byte av trasiga rör sker vecka 10.
  • Återställning vecka 11.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.