Trafiken i området

Många kör för fort – vi måste föregå med gott exempel

…och hjälpas åt att informera.

Vår fantastiska plats på jorden skulle kunna vara en trygg och säker plats också med avseende på trafiken – om reglerna hade följts bättre. Rodergatan och Lilla Varvsgatan är gångfartsområde medan Salongsgatan och Sundspromenaden är gågata – och säkrare än så blir det inte.

Men alla har inte riktigt klart för sig vad det innebär. Eller så har de bara glömt det…

Gångfart gäller + total väjningsplikt

Det innebär egentligen att ingen parkering får ske. Men av praktiska skäl måste vi få lasta i och ur våra bilar. Och framförallt – all trafik måste ta hänsyn till de gående. Det är alltid fotgängarna som har rätt till väg och det åligger alltid föraren av bilen, mopeden eller cykeln att visa hänsyn till fotgängarna. Med andra ord, aldrig snabbare trafik än gångfart och total väjningsplikt.

Men…

Allt för många kör för fort, många gånger på grund av okunskap eller för att vi glömmer bort oss – vilket är mänskligt. Oavsett: Om vi som bor här visar ansvar och hjälps åt att informera taxi, budbilar mm så kan vi bidra till att göra trafiksituationen ännu bättre.

Skyltar?

Vi har provat att sätta upp skyltar. Trots att de passade in i vår miljö tog Malmö stad ner dem efter några dagar – och kvar stod vi med räkningen.

Väghinder?

De boende har då och då försökt att sätta ut blomkrukor och liknande men dessa har forslats bort – också av Malmö Stad.

Så vad gör vi?

Inom styrelsen är vi inte bara frustrerade – vi agerar också. Tommy Andersson har tagit på sig att arrangera ett möte med Malmö Stad (Lars Johansson) för att därigenom ta ett ”helhetsgrepp” över gatu- och trafikmiljön. Förhoppningsvis tillsammans med Malmö Stad.

På mötet kommer bland annat följande att diskuteras:

  • Hur begränsar vi hastigheten längs Salongsgatans huvudsträckning (som kommunen har hand om)?
  • Hur kan vi minska risken för barn när de kör ut från de små gränderna ut på Rodergatan – där trafiken till och från är både livlig och snabb?

Hur ser prognosen ut?

Bättre än innan eftersom de boende vid Barometergatan, Scaniaplatsen och Lilla Varvsgatan har lyckats få dit farthinder – åtminstone på försök.

Har du synpunkter eller frågor om trafiken i området, skriv till Tommy: tommy.andersson@devanto.se

Riberstad den 2 oktober 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.